Mari kita Berkawan

March 21, 2010

Terima Kasih Perempuan

SAYA tahu dan sedar saya bukanlah seorang lelaki yang terlalu baik dan sempurna.

Sebagai seorang lelaki yang selalu mengembara, gelisah dan hidup sepenuhnya dengan kesunyian, saya selalu terdera dan tergoda untuk menghindarkan sunyi itu dengan pelbagai cara, yang kadang-kala menghampirkan saya kepada perkara yang tidak sepatutnya.

Tetapi syukur Allah masih mahu membantu memelihara diri saya agar tidak menjadi rosak dan punah. Begitu saya hampir terlajak, saya menjadi segera insaf dan kembali ingat dari mana saya datang dan ke mana saya akan pulang.

Kerana itu, ketika saya mengenal seorang perempuan yang hadir di dalam kehidupan saya, saya sangat ingin berterima kasih kepadanya dan sekaligus juga kepada Tuhan.

Kerana perempuan yang satu ini, tidak hanya mencabar keegoan lelaki saya dengan kebijaksanaannya, tetapi sekaligus juga dia berani mengajak saya pulang ke jalan yang benar.

Dan memang segala itu dengan kehendak dan ketentuan Allah juga. Malah dengan dan kerana usaha serta niat saya selama ini yang juga memang tidak mahu hidup selamanya seperti orang yang sesat dan kurang beragama.

Saya mahu kembali ke jalan yang baik dan benar, tetapi tidak mustahil sesekali boleh tersesat dan hampir lupa. Mujur Tuhan cepat menyedarkan saya dan sekaligus juga perempuan yang satu ini hadir dengan kebijaksanaan dan keberaniannya mengajak saya pulang.

Untuk itu, kepada perempaun yang baik ini, saya tuliskan sebuah sajak untuknya. Sajak itu adalah ini:

No comments:

Post a Comment

HaNyA 30 JaM SuDaH PaNdAi MeMbAcA AL QURAN

Video bacaan Al Quran

fb

Total Pageviews

Ingatlah kata kata ku

Lihatlah di sekeliling kamu dan teguhkan pendirianmu; sepanjang hidup dan usiamu jangan mudah berputus harapan, senyum yang kau berikan dan air mata yang kau titiskan, simpan…jadikan tauladan; segala yang kau pandang dan dengar, simpan…buat pedoman
"...segala yang baik itu datang daripada Allah s.w.t, manakala kekurangan itu adalah kerana kelemahan diri ini sendiri... semoga kita sama-sama mendapat keberkatan dan keampunan daripada-Nya... Amin..."

Kata kata Ku

Aku faham bahawa dosa itu menghancurkan. Dosa menghancurkan harta, masa. aqal, hati, tenaga, keluarga dan segala-galanya. Hanya kerana sedikit keseronokan, manusia masih memilih untuk melakukan dosa walaupun kesan buruknya sangat besar sekali. Kenapa aku masih berdegil memilih dosa? Ntah berapa kali penyelesalan, kau masih melakukannya. Ya Allah, pimpinlah hambamu ini.
Aku tidak berdaya memimpin diriku ke jalan Mu tanpa pimpinanMu. Hanya kepadaMu, ku pohon doa.
"Sesungguhnya berjayalah orang yang setelah menerima peringatan itu berusaha membersihkan dirinya dengan taat dan amal soleh, Dan menyebut-nyebut dengan lidah dan hatinya akan Nama Tuhannya serta mengerjakan solat. Tetapi kebanyakan kamu utamakan kehidupan dunia, padahal kehidupan Akhirat lebih baik dan lebih kekal."- (Al-A`laa 14 - 17)

TRAFFIC

Get High Quality Traffic with LogiTRAFFIC

Assalammualaikum