Mari kita Berkawan

September 22, 2011

Bagaimana hendak mengenali orang??????

Pesan bijak pandai, untuk mengenali orang di sekeliling kita, lihat kepada reaksinya pada 3 tempat/keadaan, iaitu;
1. Untuk mengetahui samada org itu lemah lambut atau tidak, lihatlah pada ketika dia marah. Jika dia seorang yg lemah lembut, dia tidak akan mudah dipengaruhi emosi marah. Jika hal yg menjadi punca kemarahan itu adalah kesalahan dirinya, dia akn segera meminta maaf. Namun, jika kesalahan itu adalah kesalahan orang lain terhadapnya, dia akan memaafkan. Sebgai contoh, kisah Malik bin Dinar. Khadamnya membawa bekas panas berisi mknn, dan bekas makanan tersebut telah jatuh ke atas budak kecil iaitu anak kepada Malik bin Dinar. Malik bin Dinar memaafkan khadamnya itu kerana khadam itu tidak sengaja. Ini adalah contoh seorang yg lemah lembut.

Namun, perlu juga dilihat pada tempat utk marah/memaafkan kesalahan orang. Jangan sampai dikatakan zalim. Cth: Marah perlu jika syariat Allah dilanggar.
2. Untuk mengetahui samada org itu seorang yg berani atau tidak, lihatlah ketika dia berada di medan peperangan. Orang yg berani tidak akan berundur walaupun diasak oleh pihak musuh. Perang di sini adalah besar dan luas maknanya, bukan hanya tertakluk kepada peperangan dengan mengangkat senjata seperti zaman Rasulullah.
Biar badan kecil, otak dan hati jgn kecil..
3. Untuk mengetahui samada org itu adalah seorang kawan atau bukan, lihatlah ketikamana kamu memerlukan dia (dalam kesusahan terutamanya). Jika dia benar adalah sahabat kita, dia tidak akan meninggalkan kita keseorangan tatkala kita terkapai-kapai sendirian.
Bahu-membahu/tolong-menolonglah kamu dalam perkara2 kebajikan..
Bagaimana? Sudah kenal diri kita? Walaupun tajuknya adalah ‘bagaimana nk kenal orang lain’, tetapi adalah lebih baik kita menjadikannya sebagai satu medium utk kita bermuhasabah. Seorang yg lemah-lembutkah kita? Seorang yang beranikah kita? Adakah layak kita ni dianggap sebagai seorang kawan, sahabat?
Tanya diri sendiri, dan sila jawab sendiri. Jwapan ada di dalam diri masing-masing, tinggal sahaja terpulang pada kita untuk menjawabnya secara jujur mahupun terus-terusan menipu diri. Yang penting, bila dah dapat jawapan, bergeraklah utk menjadikan diri kita lebih baik dari hari sebelumnya. Allahua’lam..
Sayangilah mereka2 yg berada di sekeliling kita walaupun mereka itu musuh kita =)

HaNyA 30 JaM SuDaH PaNdAi MeMbAcA AL QURAN

Video bacaan Al Quran

fb

Total Pageviews

Ingatlah kata kata ku

Lihatlah di sekeliling kamu dan teguhkan pendirianmu; sepanjang hidup dan usiamu jangan mudah berputus harapan, senyum yang kau berikan dan air mata yang kau titiskan, simpan…jadikan tauladan; segala yang kau pandang dan dengar, simpan…buat pedoman
"...segala yang baik itu datang daripada Allah s.w.t, manakala kekurangan itu adalah kerana kelemahan diri ini sendiri... semoga kita sama-sama mendapat keberkatan dan keampunan daripada-Nya... Amin..."

Kata kata Ku

Aku faham bahawa dosa itu menghancurkan. Dosa menghancurkan harta, masa. aqal, hati, tenaga, keluarga dan segala-galanya. Hanya kerana sedikit keseronokan, manusia masih memilih untuk melakukan dosa walaupun kesan buruknya sangat besar sekali. Kenapa aku masih berdegil memilih dosa? Ntah berapa kali penyelesalan, kau masih melakukannya. Ya Allah, pimpinlah hambamu ini.
Aku tidak berdaya memimpin diriku ke jalan Mu tanpa pimpinanMu. Hanya kepadaMu, ku pohon doa.
"Sesungguhnya berjayalah orang yang setelah menerima peringatan itu berusaha membersihkan dirinya dengan taat dan amal soleh, Dan menyebut-nyebut dengan lidah dan hatinya akan Nama Tuhannya serta mengerjakan solat. Tetapi kebanyakan kamu utamakan kehidupan dunia, padahal kehidupan Akhirat lebih baik dan lebih kekal."- (Al-A`laa 14 - 17)

TRAFFIC

Get High Quality Traffic with LogiTRAFFIC

Assalammualaikum