Mari kita Berkawan

March 21, 2010

Petua Penawar Jiwa

Nabi s.a.w. besabda yang bermaksud:

" Sesiapa yang apabila dia berada di hamparan tidurnya beristighfar sebanyak tiga kali, dia
memohon ampun kepada Allah, Allah s.w.t. akan mengampunkan dosa-dosanya."
(hadis riwayat Ibn 'Asakir)

Daripada Abu Hurairah r.a. beliau menceritakan bahawa pada suatu hari Rasulullah s.a.w. datang kepadanya yang sedang bercucuk tanam. apabila nabi datang, Baginda bertanya kepada saya, "Wahai sahabatku Abu Hurairah mahukah aku tunjukkan kepada kamu satu tanaman yang lebih baik daripada tanamanmu ini?" Aku menjawab, "Apakah dia ya Rasulullah?"


Jawab Baginda, "subhanallah alhamdulillah walailahaillallah allahuakbar"

adalah lebih baik lagi daripada tanaman ini. Apabila kamu berzikir kepada Allah s.w.t., setiap zikir yang kamu ucapkan Dia akan menanamkan untukmu sepohon pokok di dalam syurga.


Diharap titipan ini dapat dijadikan pegangan kepada kita semua..sama-samalah kita jadikan zikir sebagai suatu amalan. Jika kita boleh mencari masa untuk makan dan berhibur, apa salahnya andai kita luangkan sedikit masa untuk mengingatiNYA dengan berzikir. Sebelum tidur, pupuklah hati kita agar memaafkan apa yang silap dan memohon maaf andai berbuat kesilapan. Kita imbas kembali perkara2 yang kita telah kita lakukan pada hari ini. Kita harus sentiasa bermuhasabah agar kita tidak terus leka dengan keduniaan..

No comments:

Post a Comment

HaNyA 30 JaM SuDaH PaNdAi MeMbAcA AL QURAN

Video bacaan Al Quran

fb

Total Pageviews

Ingatlah kata kata ku

Lihatlah di sekeliling kamu dan teguhkan pendirianmu; sepanjang hidup dan usiamu jangan mudah berputus harapan, senyum yang kau berikan dan air mata yang kau titiskan, simpan…jadikan tauladan; segala yang kau pandang dan dengar, simpan…buat pedoman
"...segala yang baik itu datang daripada Allah s.w.t, manakala kekurangan itu adalah kerana kelemahan diri ini sendiri... semoga kita sama-sama mendapat keberkatan dan keampunan daripada-Nya... Amin..."

Kata kata Ku

Aku faham bahawa dosa itu menghancurkan. Dosa menghancurkan harta, masa. aqal, hati, tenaga, keluarga dan segala-galanya. Hanya kerana sedikit keseronokan, manusia masih memilih untuk melakukan dosa walaupun kesan buruknya sangat besar sekali. Kenapa aku masih berdegil memilih dosa? Ntah berapa kali penyelesalan, kau masih melakukannya. Ya Allah, pimpinlah hambamu ini.
Aku tidak berdaya memimpin diriku ke jalan Mu tanpa pimpinanMu. Hanya kepadaMu, ku pohon doa.
"Sesungguhnya berjayalah orang yang setelah menerima peringatan itu berusaha membersihkan dirinya dengan taat dan amal soleh, Dan menyebut-nyebut dengan lidah dan hatinya akan Nama Tuhannya serta mengerjakan solat. Tetapi kebanyakan kamu utamakan kehidupan dunia, padahal kehidupan Akhirat lebih baik dan lebih kekal."- (Al-A`laa 14 - 17)

TRAFFIC

Get High Quality Traffic with LogiTRAFFIC

Assalammualaikum