Mari kita Berkawan

March 21, 2010

Kerana Perempuan

IBU, isteri, adik, anak dan beberapa kawan saya adalah perempuan. Tanpa perempuan, saya tidak mungkin lahir ke dunia. Kerana itu perempuan bagi saya sebagai seorang lelaki adalah makhluk Allah yang sangat memberi makna dan erti, serta terlalu besar jasanya kepada saya.

Kerana dengan perempuanlah saya mengenal makna cinta, rindu, kasih dan sayang. Malah kerana perempuan jugalah saya belajar berbagi rasa dan kehendak, tidak terlalu memikirkan kepentingan diri dan sendiri.

Menyedari itu jugalah saya semakin menjadi mengerti dan lebih berwaspada agar tidak selalu sampai terdorong mahu menyakiti perempuan. Perempuan, walau tidak semestinya sentiasa mesti dilindungi, sehingga memperlekehkan kebolehan dan kebijaksanaan yang dimilikinya sendiri, tetapi saya sedar tidak perlu disakiti walau dengan cara apa pun.

Perempuan juga manusia dan kerana itu perlu dilayan serta diperlakukan sebagaimana layaknya seorang manusia.

Walau kerananya, ada juga lelaki yang menjadi sakit atau terseksa, tetapi saya kira itu pun bukanlah kerana salah seorang perempuan.

Perempuan tetap perempuan dan lelaki tetap lelaki. Walau berada di kutub gender yang berbeza, namun keduanya saling lengkap dan melengkapi. Seperti setiap pasangan yang lain pada jasad diri manusia. Saling perlu dan memerlukan.

Sesungguhnya, Allah yang lebih mengetahui dan mengerti segala-gala yang di dalam ketentuanNya.

No comments:

Post a Comment

HaNyA 30 JaM SuDaH PaNdAi MeMbAcA AL QURAN

Video bacaan Al Quran

fb

Total Pageviews

Ingatlah kata kata ku

Lihatlah di sekeliling kamu dan teguhkan pendirianmu; sepanjang hidup dan usiamu jangan mudah berputus harapan, senyum yang kau berikan dan air mata yang kau titiskan, simpan…jadikan tauladan; segala yang kau pandang dan dengar, simpan…buat pedoman
"...segala yang baik itu datang daripada Allah s.w.t, manakala kekurangan itu adalah kerana kelemahan diri ini sendiri... semoga kita sama-sama mendapat keberkatan dan keampunan daripada-Nya... Amin..."

Kata kata Ku

Aku faham bahawa dosa itu menghancurkan. Dosa menghancurkan harta, masa. aqal, hati, tenaga, keluarga dan segala-galanya. Hanya kerana sedikit keseronokan, manusia masih memilih untuk melakukan dosa walaupun kesan buruknya sangat besar sekali. Kenapa aku masih berdegil memilih dosa? Ntah berapa kali penyelesalan, kau masih melakukannya. Ya Allah, pimpinlah hambamu ini.
Aku tidak berdaya memimpin diriku ke jalan Mu tanpa pimpinanMu. Hanya kepadaMu, ku pohon doa.
"Sesungguhnya berjayalah orang yang setelah menerima peringatan itu berusaha membersihkan dirinya dengan taat dan amal soleh, Dan menyebut-nyebut dengan lidah dan hatinya akan Nama Tuhannya serta mengerjakan solat. Tetapi kebanyakan kamu utamakan kehidupan dunia, padahal kehidupan Akhirat lebih baik dan lebih kekal."- (Al-A`laa 14 - 17)

TRAFFIC

Get High Quality Traffic with LogiTRAFFIC

Assalammualaikum