Mari kita Berkawan

March 21, 2010

Perjalanan Hebat Sang Amatur

Saat-saat getir yang sedang aku lalui sekarang, menyesakkan nafas aku, bukan sebab lemas dalam kolam ikan atau tercekik aiskrim Mc’ D, tapi usaha untuk menyatukan manusia bukan mudah. Aku kira jika ditata seperti yang telah ditetapkan akan menghasilkan sesuatu, namun jangkaanku mula meleset. Ramai yang ke parit.

Putus harapan? Tidak. Cuma sekadar mengira-ngira dosa yang mana lagi yang masih tidak aku tinggalkan. Akhlak bagaimana lagi perlu dipamerkan. Bila difikir-fikirkan, memang banyak lagi yang perlu diperbaiki, harg harg harg, kantoi betullah aku nie……

Maka aku simpulkan, memang benar apa yang dikatakan bahwa kemenangan bukan satu titik akhir tapi kemenangan merupakan sebuah perjalanan, tidak akan ada yang sempurna melainkan Allah. Maka perjuangan juga ada cacat celanya namun bagi memastikan berada dalam zon kemenangan sesuatu perlu dilakukan. Pasti dan memastikan, sentiasa berada dalam sunnah rasul. Jika dalam perang, maka kita rencanakan soal peperangan mengikut Rasulullah, andai dalam perdamaian maka kita usahakan toleransi mengikut langkah Rasulullah.

Terkadang aku terfikir. Apa rasanya hidup seperti mereka? Pagi kerja pukul lapan, rehat bersama ‘kit kat’ pukul satu, balik ke rumah pukul lima. Menghadap anak bini bagi yang dah kawin bagi yang bujang menghadap muka sendiri, ho ho hoho hooho……. BOSAN! Maka kita perlu bersyukur kerna kurniaan Allah yang amat bermakna masih dalam dakapan kita. Sahabat-sahabatku, bantulah aku dengan membantu dirimu(kalo nak belanje aku boleh gak, hah haha aha ha). Sama-sama kita tingkatkan keupayaan diri, saling lengkap-melengkapi. Mardhotillah. ;p
Ibrahim:52.
(Al Quran) ini adalah penjelasan yang sempurna bagi manusia, dan supaya mereka diberi peringatan dengan-Nya, dan supaya mereka mengetahui bahwasanya Dia adalah Tuhan Yang Maha Esa dan agar orang-orang yang berakal mengambil pelajaran.

No comments:

Post a Comment

HaNyA 30 JaM SuDaH PaNdAi MeMbAcA AL QURAN

Video bacaan Al Quran

fb

Total Pageviews

Ingatlah kata kata ku

Lihatlah di sekeliling kamu dan teguhkan pendirianmu; sepanjang hidup dan usiamu jangan mudah berputus harapan, senyum yang kau berikan dan air mata yang kau titiskan, simpan…jadikan tauladan; segala yang kau pandang dan dengar, simpan…buat pedoman
"...segala yang baik itu datang daripada Allah s.w.t, manakala kekurangan itu adalah kerana kelemahan diri ini sendiri... semoga kita sama-sama mendapat keberkatan dan keampunan daripada-Nya... Amin..."

Kata kata Ku

Aku faham bahawa dosa itu menghancurkan. Dosa menghancurkan harta, masa. aqal, hati, tenaga, keluarga dan segala-galanya. Hanya kerana sedikit keseronokan, manusia masih memilih untuk melakukan dosa walaupun kesan buruknya sangat besar sekali. Kenapa aku masih berdegil memilih dosa? Ntah berapa kali penyelesalan, kau masih melakukannya. Ya Allah, pimpinlah hambamu ini.
Aku tidak berdaya memimpin diriku ke jalan Mu tanpa pimpinanMu. Hanya kepadaMu, ku pohon doa.
"Sesungguhnya berjayalah orang yang setelah menerima peringatan itu berusaha membersihkan dirinya dengan taat dan amal soleh, Dan menyebut-nyebut dengan lidah dan hatinya akan Nama Tuhannya serta mengerjakan solat. Tetapi kebanyakan kamu utamakan kehidupan dunia, padahal kehidupan Akhirat lebih baik dan lebih kekal."- (Al-A`laa 14 - 17)

TRAFFIC

Get High Quality Traffic with LogiTRAFFIC

Assalammualaikum