Mari kita Berkawan

July 31, 2010

Syukur Atas Dugaan

Barangkali kalau boleh disimpulkan apa yang dapat saya peperiksaan kali ini; Ia telah mengajar saya betapa bagusnya dugaan.

Exam kali ini membuatkan saya akur tentang keterbatasan manusia. Setiap kali sebelum sebelum exam saya berfikir; macam mana kalau dapat lecturer ni? macam mana kalau tak ingat drug ni? macam kalau lupa dosage ni? macam kalau lecturer tanya soalan ni?

Senantiasa soalan ini disusuli dengan jawapan penuh narcissist:  Apa lagi yang boleh aku buat? Consider buat Shpargal? Masuk lambat? Datang awal? 

Maka setelah bermain tarik tali dengan perasaan, akal dan kudrat ketika itulah saya disentap dengan peringatan.

“Aduh!  sombongnya aku dengan Allah”. Senangnya boleh menganggap bahawa Allah itu teman biasa, diminta pertolongan hanya bila perlu dan bila keadaan tidak memerlukan, bila segalanya dalam keadaan terkawal, dalam lingkungan kudrat kita, Allah tidak tolong pun saya boleh buat sendiri. Astagfirullah.

Waktu itulah dalam kesedaran yang masih segar terus-terus saya mengadu

“Ya Allah hambaMu ini hina, waktu susah baru ingat padaMu. Namun Ya Allah betapa aku yakin engkaulah mengawal segala hati manusia, engkaulah yang mengatur perjalanan masa, susunan kertas disusun, tangan yang bergerak, kaki yang melangkah. Maka permudahkan perjalanan untuk kami Ya Allah, jadikan ia titik tolak untuk kami semakin dekat kepada Mu Ya Allah dan jadikanlah keputusannya pengajaran paling berhikmah untuk kami semua Ya Allah”

Mengharap dengan penuh rasa sesalan kerana melupakan Kekasih yang paling utama perlu dicintai.

Setelah itu anehnya, perasaan itu bukan membuat saya pasrah tetapi membuat saya lebih bersemangat untuk berusaha.

Tiba-tiba saya teringat maksud tafsir Al Imran 146 “ dan betapa banyak nabi yang berperang didampingi sejumlah besar dari pengikut yang bertakwa. Mereka tidak lemah kerana bencana yang menimpanya di Jalan Allah dan tidak pula menyerah (kepada musuh). Dan Allah mencintai orang-orang yang sabar”

Sumber kekuatan pada orang Islam adalah apabila mereka beriman dengan Allah, mereka sudah tidak sedih dengan kesusahan yang menimpa dan mereka tidak takut dengan kemungkinan yang akan berlaku. Hasilya maka lahirlah kekuatan yang luar biasa dengan izin Allah.

Exam kali ini Allah sudah memberikan satu ibrah dan tarbiyah yang begitu berharga. Untuk itu saya sangat-sangat gembira dan bersyukur.

No comments:

Post a Comment

HaNyA 30 JaM SuDaH PaNdAi MeMbAcA AL QURAN

Video bacaan Al Quran

fb

Total Pageviews

Ingatlah kata kata ku

Lihatlah di sekeliling kamu dan teguhkan pendirianmu; sepanjang hidup dan usiamu jangan mudah berputus harapan, senyum yang kau berikan dan air mata yang kau titiskan, simpan…jadikan tauladan; segala yang kau pandang dan dengar, simpan…buat pedoman
"...segala yang baik itu datang daripada Allah s.w.t, manakala kekurangan itu adalah kerana kelemahan diri ini sendiri... semoga kita sama-sama mendapat keberkatan dan keampunan daripada-Nya... Amin..."

Kata kata Ku

Aku faham bahawa dosa itu menghancurkan. Dosa menghancurkan harta, masa. aqal, hati, tenaga, keluarga dan segala-galanya. Hanya kerana sedikit keseronokan, manusia masih memilih untuk melakukan dosa walaupun kesan buruknya sangat besar sekali. Kenapa aku masih berdegil memilih dosa? Ntah berapa kali penyelesalan, kau masih melakukannya. Ya Allah, pimpinlah hambamu ini.
Aku tidak berdaya memimpin diriku ke jalan Mu tanpa pimpinanMu. Hanya kepadaMu, ku pohon doa.
"Sesungguhnya berjayalah orang yang setelah menerima peringatan itu berusaha membersihkan dirinya dengan taat dan amal soleh, Dan menyebut-nyebut dengan lidah dan hatinya akan Nama Tuhannya serta mengerjakan solat. Tetapi kebanyakan kamu utamakan kehidupan dunia, padahal kehidupan Akhirat lebih baik dan lebih kekal."- (Al-A`laa 14 - 17)

TRAFFIC

Get High Quality Traffic with LogiTRAFFIC

Assalammualaikum