Mari kita Berkawan

July 31, 2010

Jiwa Remaja

Berfikir semula bagaimana remaja berfikir adalah sesuatu yang ironi sebenarnya bagi saya. Hakikatnya, lupa bagaimana remaja akan bertindak sudah merupakan sesuatu yang melucukan sebenarnya. Ini seolah-olah menganggap kononnya zaman itu sudah berdekad-dekad meninggalkan saya.

Setiap kali saya pulang semula ke sekolah menengah saya yang dahulu, satu soalan pasti saya akan tanyakan kepada guru-guru yang masih saya kenali

" Cikgu macam mana dengan pelajar sekarang?"

Dahulunya, soalan ini diajukan sekadar mengisi perbualan. Namun kini apabila mendengar cerita demi cerita membuatkan saya sendiri berfikir: Bagaimana sebenarnya hendak menjernihkan jiwa remaja?

Jiwa remaja sekolah menengah berbeza dengan jiwa remaja universiti. Barangkali beban yang di pikul dan stress yang ditanggung berbeza. Harapan mengunung masyarakat dan keluarga mengharapkan anak mereka berjaya dalam SPM, mendapat biasiswa, masuk ke universiti lebih membebankan berbanding remaja universiti yang sudah berbiasiswa yang hanya perlu memikirkan bagaimana hendak menyiapkan tugasan pensyarah dan melepasi exam setiap kali semester berakhir.

Jiwa remaja memberontak. Ketika zaman remaja saya, perasaan bahawa semua cikgu tidak memahami perasaan kami adalah sangat sinonim. Rasa kecewa segala yang dilakukan oleh orang dewasa melawan keinginan kami makin hari makin bertimbun sehingga kebanyakan tenaga digunakan untuk diplomasi mendapatkan ini dan itu. Kepada mereka yang merasakan diplomasi bukan cara mereka maka fizikal jadi pilihan.

Jadi bagaimana hendak membuktikan dan memahamkan kepada mereka bahawa memilih yang baik adalah pilihan yang lebih bijak? Bagaimana hendak memahamkan mereka bahawa mencintai Allah dan mematuhi syariatnya lebih memberi makna?

Maka waktu itu juga saya teringat bahawa betapa semakin mesra cikgu dengan pelajar maka makin mudah dia disenangi dan lebih mudah kata-katanya diikuti. Saya melihat cikgu-cikgu bergurau dengan pelajar dan dari situ saya lihat seolah-olah wujud satu rasa kepercayaan antara guru dan murid. Seolah-olah guru menjadi kawan yang memahami mereka.

Kemudian saya sentiasa mendengar emak saya bercerita tentang pelajar-pelajar yang mengadu dengannya.

"Mak garang-garang pun, budak-budak nak mengadu pergi ke mak juga"

Rasa kepercayaan itu yang saya cari dan yang saya ingin pelajari. Sebab itu saya suka pergi ke sekolah dan suka berbual dengan guru-gurunya.

Apa kata anda?

No comments:

Post a Comment

HaNyA 30 JaM SuDaH PaNdAi MeMbAcA AL QURAN

Video bacaan Al Quran

fb

Total Pageviews

Ingatlah kata kata ku

Lihatlah di sekeliling kamu dan teguhkan pendirianmu; sepanjang hidup dan usiamu jangan mudah berputus harapan, senyum yang kau berikan dan air mata yang kau titiskan, simpan…jadikan tauladan; segala yang kau pandang dan dengar, simpan…buat pedoman
"...segala yang baik itu datang daripada Allah s.w.t, manakala kekurangan itu adalah kerana kelemahan diri ini sendiri... semoga kita sama-sama mendapat keberkatan dan keampunan daripada-Nya... Amin..."

Kata kata Ku

Aku faham bahawa dosa itu menghancurkan. Dosa menghancurkan harta, masa. aqal, hati, tenaga, keluarga dan segala-galanya. Hanya kerana sedikit keseronokan, manusia masih memilih untuk melakukan dosa walaupun kesan buruknya sangat besar sekali. Kenapa aku masih berdegil memilih dosa? Ntah berapa kali penyelesalan, kau masih melakukannya. Ya Allah, pimpinlah hambamu ini.
Aku tidak berdaya memimpin diriku ke jalan Mu tanpa pimpinanMu. Hanya kepadaMu, ku pohon doa.
"Sesungguhnya berjayalah orang yang setelah menerima peringatan itu berusaha membersihkan dirinya dengan taat dan amal soleh, Dan menyebut-nyebut dengan lidah dan hatinya akan Nama Tuhannya serta mengerjakan solat. Tetapi kebanyakan kamu utamakan kehidupan dunia, padahal kehidupan Akhirat lebih baik dan lebih kekal."- (Al-A`laa 14 - 17)

TRAFFIC

Get High Quality Traffic with LogiTRAFFIC

Assalammualaikum