Mari kita Berkawan

July 31, 2010

Andai ku tahu

Bismillahirrahmaanirrahim

Hari ini terasa hendak bermuhasabah diri. Muhasabah diri ini amat penting supaya kita tidak terlalu leka dan lalai semasa sibuk dan seronok menjalani kehidupan seharian atas muka bumi ini. Kadang-kadang kita terasa leka. Kadang-kadang kita terasa alai. Namun begitu, kita tidak boleh selalu leka dan lalai. Cuma lupa sedikit. Jadi di sini ada sedikit INGATAN dan TAZKIRAH untuk tatapan kita semua. Mungkin ramai yang sudah mengetahui perkara ini tetapi TAZKIRAH tetap menjadi manfaat kepada kita semua.

Kubur setiap hari menyeru manusia sebanyak lima (5) kali......

1. Aku rumah yang terpencil, maka kamu akan senang dengan selalu membaca Al-Qur'an.

2. Aku rumah yang gelap, maka terangilah aku dengan selalu solat malam.

3. Aku rumah penuh dengan tanah dan debu, bawalah amal soleh yang menjadi hamparan.

4. Aku rumah ular berbisa, maka bawalah amalan Bismillah sebagai penawar.

5. Aku rumah pertanyaan Malaikat Munkar dan Nakir, maka banyakkanlah bacaan "Laa ilaaha Illallah, Muhammadar Rasulullah", supaya kamu dapat jawapan kepadanya.


Lima (5) jenis racun & lima (5) penawarnya....

1. Dunia itu racun, zuhud itu ubatnya.

2. Harta itu racun, zakat itu ubatnya.

3. Perkataan yang sia-sia itu racun, zikir itu ubatnya.

4. Seluruh umur itu racun, taat itu ubatnya.

5. Seluruh tahun itu racun, Ramadhan itu ubatnya.

Renung-renunglah....fikir-fikirlah......zikir-zikirlah....HIDUP mesti diteruskan.....MATI tetap pasti.

No comments:

Post a Comment

HaNyA 30 JaM SuDaH PaNdAi MeMbAcA AL QURAN

Video bacaan Al Quran

fb

Total Pageviews

Ingatlah kata kata ku

Lihatlah di sekeliling kamu dan teguhkan pendirianmu; sepanjang hidup dan usiamu jangan mudah berputus harapan, senyum yang kau berikan dan air mata yang kau titiskan, simpan…jadikan tauladan; segala yang kau pandang dan dengar, simpan…buat pedoman
"...segala yang baik itu datang daripada Allah s.w.t, manakala kekurangan itu adalah kerana kelemahan diri ini sendiri... semoga kita sama-sama mendapat keberkatan dan keampunan daripada-Nya... Amin..."

Kata kata Ku

Aku faham bahawa dosa itu menghancurkan. Dosa menghancurkan harta, masa. aqal, hati, tenaga, keluarga dan segala-galanya. Hanya kerana sedikit keseronokan, manusia masih memilih untuk melakukan dosa walaupun kesan buruknya sangat besar sekali. Kenapa aku masih berdegil memilih dosa? Ntah berapa kali penyelesalan, kau masih melakukannya. Ya Allah, pimpinlah hambamu ini.
Aku tidak berdaya memimpin diriku ke jalan Mu tanpa pimpinanMu. Hanya kepadaMu, ku pohon doa.
"Sesungguhnya berjayalah orang yang setelah menerima peringatan itu berusaha membersihkan dirinya dengan taat dan amal soleh, Dan menyebut-nyebut dengan lidah dan hatinya akan Nama Tuhannya serta mengerjakan solat. Tetapi kebanyakan kamu utamakan kehidupan dunia, padahal kehidupan Akhirat lebih baik dan lebih kekal."- (Al-A`laa 14 - 17)

TRAFFIC

Get High Quality Traffic with LogiTRAFFIC

Assalammualaikum