Mari kita Berkawan

October 1, 2010

Kenalilah Keperibadian Rasullullah SAW


Fizikal Rasulullah s.a.w

Dari Anas Ibnu Malik r.a meriwayatkan :

Maksudnya: " Postur tubuh Rasulullah s.a.w tidak terlalu tinggi dan tidak pendek. Kulit baginda tidak terlalu putih dan tidak gelap. Rambut baginda tidak terlalu kerinting dan tidak lurus terlerai. Allah s.w.t mengutuskan baginda sebagai rasul ketika baginda memasuki usia yang keempat puluh. Baginda tinggal di Mekah selama sepuluh tahun dan Madinah selama sepuluh tahun. Baginda wafat ketika dalam usianya yang keenam puluh, sementara uban di rambut dan janggut baginda tidak mencapai dua puluh helai"

(Riwayat Tirmidzi,Bukhari, Muslim, Malik dan Ahmad)

No comments:

Post a Comment

HaNyA 30 JaM SuDaH PaNdAi MeMbAcA AL QURAN

Video bacaan Al Quran

fb

Total Pageviews

Ingatlah kata kata ku

Lihatlah di sekeliling kamu dan teguhkan pendirianmu; sepanjang hidup dan usiamu jangan mudah berputus harapan, senyum yang kau berikan dan air mata yang kau titiskan, simpan…jadikan tauladan; segala yang kau pandang dan dengar, simpan…buat pedoman
"...segala yang baik itu datang daripada Allah s.w.t, manakala kekurangan itu adalah kerana kelemahan diri ini sendiri... semoga kita sama-sama mendapat keberkatan dan keampunan daripada-Nya... Amin..."

Kata kata Ku

Aku faham bahawa dosa itu menghancurkan. Dosa menghancurkan harta, masa. aqal, hati, tenaga, keluarga dan segala-galanya. Hanya kerana sedikit keseronokan, manusia masih memilih untuk melakukan dosa walaupun kesan buruknya sangat besar sekali. Kenapa aku masih berdegil memilih dosa? Ntah berapa kali penyelesalan, kau masih melakukannya. Ya Allah, pimpinlah hambamu ini.
Aku tidak berdaya memimpin diriku ke jalan Mu tanpa pimpinanMu. Hanya kepadaMu, ku pohon doa.
"Sesungguhnya berjayalah orang yang setelah menerima peringatan itu berusaha membersihkan dirinya dengan taat dan amal soleh, Dan menyebut-nyebut dengan lidah dan hatinya akan Nama Tuhannya serta mengerjakan solat. Tetapi kebanyakan kamu utamakan kehidupan dunia, padahal kehidupan Akhirat lebih baik dan lebih kekal."- (Al-A`laa 14 - 17)

TRAFFIC

Get High Quality Traffic with LogiTRAFFIC

Assalammualaikum