Mari kita Berkawan

May 5, 2012

Kalau Besok Mati, Anda Bawa Apa????


BISMILLAHIRROHMAANIRRAAHIIM

JANGAN LEKA SEHINGGA HATI MATA DAN TELINGA DIKUNCI MATI

Assalamu'alaikum warohmatullahi wabarokatuh

Saudara dan saudariku yang sentiasa mengharap keampunan Allah
Tidaklah dapat dinafikan bahwa manusia sering saja melakukan berbagai macam dosa dan kesalahan disebabkan pujukan hawa nafsunya, walaupun sudah bertaubat tapi kadang sering juga tertewas dengan berbagai godaan syaiton laknatullah.

Walaupun demikian,perkara ini bukanlah alasan bagi seseorang untuk tidak bertaubat lagi sebab taubat seseorang hamba Allah akan tetap diterima oleh Allah selagi rohnya masih dikandung badan (sebelum sampai ketenggorokan ) tapi sebaliknya yang perlu diingati dan diingati,apakah ada jaminan buat kita untuk dapat melafazhkan taubat atau tergerak hati meminta ampunan kepada Allah jika kita sentiasa bergeluman dengan dosa yang membuatkan lidah menjadi keluh dan hati membatu serta tertutup sebab diseliputi kekotoran dosa dan maksiat ingatlah peringatan Allah dibawah ini

Allah Subhanahu Wa Ta’ala berfirman yang bermaksud :
Maka kecelakaan besarlah bagi orang-orang yang keras membatu hatinya daripada menerima peringatan yang diberi oleh Allah. Mereka yang demikian keadaannya, adalah dalam kesesatan yang nyata. (Az-Zumar 39:22)

Saudara dan saudariku sekalian sebagaiman kita ketahui bersama bahwa Allah maha pengasih, penyayang dan maha pengampun dari segala dosa -dosa dan kesalahan manusia,namun jika hati kita telah membatu disebabkan dengan kekotoran dosa maksiat maka Allah juga akan mengunci mati hati,mata dan telinga kepada siapa sahaja yang sentiasa lalai dari peringatan dan ancaman Allah subhanahu wa Ta'ala

Allah Subhanahu Wa Ta’ala berfirman yang bermaksud :
"Mereka itulah orang-orang yang hati, pendengaran dan penglihatannya telah dikunci mati oleh Allah, dan mereka itu lah orang-orang yang lalai" (QS.16:108)

Sebab itu saudaraku sekalian sebelum Hati,telinga dan mata kita dikunci mati adalah baiknya kita kembali secepatnya kepangkal jalan yakni bertaubat dalam arti memohon keampunan kepada Allah dan masa yang sama memohon kekuatan kepada Allah untuk tidak mengulangi lagi perbuatan salah yang sama.

Adapun bentuk Taubat yang diterima Allah adalah berdoa dan memohon ampunan dengan sebenar-benar taubat dan mengerjakan perbuatan-perbuatan baik, Kerana doa dan perbuatan yang baik lah akan menutup dan menghapuskan perbuatan dosa.

Allah Subhanahu Wa Ta’ala berfirman yang bermaksud :
“Dan orang yang bertaubat dan mengerjakan amal saleh, maka sesungguhnya dia bertaubat kepada Allah dengan taubat yang sebenar-benarnya.” (QS.Al-Furqaan: 71)

Allah Subhanahu Wa Ta’ala berfirman yang bermaksud :
“Hai orang-orang yang beriman, jika kamu bertakwa kepada Allah, nescaya Dia akan memberikan kepadamu furqaan dan menghapuskan segala kesalahan-kesalahanmu dan mengampuni dosamu.Dan Allah mempunyai karunia yang besar.”(QS.Al Anfal: 29)

Demikianlah betapa banyaknya pengampunan dan peluang yang sentiasa diberi oleh Allah kepada hambaNya yang betul-betul mau kembali kepada-Nya yakni bertaubat dan sentiasa melakukan perbuatan yang baik yangakhirkan akan menghapuskan dosanya ini dijelaskan Oleh Rasulullah dalam banyak haditsnya antara lain :

Daripada Abu Zar Jundub ibn Junadah dan Abu Abdul Rahman Mu'az ibn Jabal, r.a. bahawa Baginda Rasulullah Shallallahu Alaihi Wasallam bersabda maksudnya:

Bertaqwalah engkau kepada Allah walaupun di mana engkau berada, dan iringilah kejahatan dengankebaikan, nescaya ia akan menghapuskan kejahatan tersebut dan bergaullah sesama manusia dengan budi pekerti (akhlaq) yang baik.
(Hadis riwayat al-lmam al-Tirmizi).

Selanjutnya Rasulullah Shallallahu Alaihi Wasallam bersabda maksudnya:
“Bertakwalah di manapun engkau berada, dan ikutilah perbuatan buruk dengan perbuatan baik niscaya ia akan menghapusnya, dan pergaulilah manusia dengan akhlak yang baik.” (Hadits diriwayatkan oleh Ahmad dan Tirmizi dari Abi Dzar)

♥ SELAMAT BERAMAL SEMOGA SEDIKIT INFO INI ADA MANFAAT BUAT KITA SEMUA ♥
 

No comments:

Post a Comment

HaNyA 30 JaM SuDaH PaNdAi MeMbAcA AL QURAN

Video bacaan Al Quran

fb

Total Pageviews

Ingatlah kata kata ku

Lihatlah di sekeliling kamu dan teguhkan pendirianmu; sepanjang hidup dan usiamu jangan mudah berputus harapan, senyum yang kau berikan dan air mata yang kau titiskan, simpan…jadikan tauladan; segala yang kau pandang dan dengar, simpan…buat pedoman
"...segala yang baik itu datang daripada Allah s.w.t, manakala kekurangan itu adalah kerana kelemahan diri ini sendiri... semoga kita sama-sama mendapat keberkatan dan keampunan daripada-Nya... Amin..."

Kata kata Ku

Aku faham bahawa dosa itu menghancurkan. Dosa menghancurkan harta, masa. aqal, hati, tenaga, keluarga dan segala-galanya. Hanya kerana sedikit keseronokan, manusia masih memilih untuk melakukan dosa walaupun kesan buruknya sangat besar sekali. Kenapa aku masih berdegil memilih dosa? Ntah berapa kali penyelesalan, kau masih melakukannya. Ya Allah, pimpinlah hambamu ini.
Aku tidak berdaya memimpin diriku ke jalan Mu tanpa pimpinanMu. Hanya kepadaMu, ku pohon doa.
"Sesungguhnya berjayalah orang yang setelah menerima peringatan itu berusaha membersihkan dirinya dengan taat dan amal soleh, Dan menyebut-nyebut dengan lidah dan hatinya akan Nama Tuhannya serta mengerjakan solat. Tetapi kebanyakan kamu utamakan kehidupan dunia, padahal kehidupan Akhirat lebih baik dan lebih kekal."- (Al-A`laa 14 - 17)

TRAFFIC

Get High Quality Traffic with LogiTRAFFIC

Assalammualaikum