Mari kita Berkawan

September 29, 2010

Pertemuan dan perpisahan

Adanya perpisahan...
Kerana adanya pertemuan...
Jadi yang mana perlu disalahkan antara pertemuan dengan perpisahan??

Tiada pertemuan tiada juga perpisahan.Tapi dalam kehidupan, kita tidak boleh mengelak diri dari pertemuan dan perpisahan kerana ianya adalah lumrah kehidupan bermula sejak kita lahir dimuka bumi ini..

Pertemuan itu adakalanya membahagiakan. Dan adakalanya kita menyesali mengapa terjadinya pertemuan. Kerana pertemuan itu hadir beriringan dengan perpisahan. Biarpun perpisahan itu hadir tanpa diminta kehadirannya..

Tapi, adakalanya perpisahan itu membuatkan hati kita bahagia tak terhingga kerana ia membuatkan jiwa yang sering dilukai berakhir jua saatnya..

Pertemuan dan perpisahan mempunyai hikmahnya tersendiri. Dan sebagai insan biasa, kita harus redha kepadaNya. Dan kita harus bersedia untuk terus menanti sebuah pertemuan lagi. Biarpun penantian itu adalah satu penyiksaan.

Dan kita jangan lupa diakhirnya akan berlaku sebuah perpisahan yang akan kekal abadi untuk selamanya......

Brother HB

No comments:

Post a Comment

HaNyA 30 JaM SuDaH PaNdAi MeMbAcA AL QURAN

Video bacaan Al Quran

fb

Total Pageviews

Ingatlah kata kata ku

Lihatlah di sekeliling kamu dan teguhkan pendirianmu; sepanjang hidup dan usiamu jangan mudah berputus harapan, senyum yang kau berikan dan air mata yang kau titiskan, simpan…jadikan tauladan; segala yang kau pandang dan dengar, simpan…buat pedoman
"...segala yang baik itu datang daripada Allah s.w.t, manakala kekurangan itu adalah kerana kelemahan diri ini sendiri... semoga kita sama-sama mendapat keberkatan dan keampunan daripada-Nya... Amin..."

Kata kata Ku

Aku faham bahawa dosa itu menghancurkan. Dosa menghancurkan harta, masa. aqal, hati, tenaga, keluarga dan segala-galanya. Hanya kerana sedikit keseronokan, manusia masih memilih untuk melakukan dosa walaupun kesan buruknya sangat besar sekali. Kenapa aku masih berdegil memilih dosa? Ntah berapa kali penyelesalan, kau masih melakukannya. Ya Allah, pimpinlah hambamu ini.
Aku tidak berdaya memimpin diriku ke jalan Mu tanpa pimpinanMu. Hanya kepadaMu, ku pohon doa.
"Sesungguhnya berjayalah orang yang setelah menerima peringatan itu berusaha membersihkan dirinya dengan taat dan amal soleh, Dan menyebut-nyebut dengan lidah dan hatinya akan Nama Tuhannya serta mengerjakan solat. Tetapi kebanyakan kamu utamakan kehidupan dunia, padahal kehidupan Akhirat lebih baik dan lebih kekal."- (Al-A`laa 14 - 17)

TRAFFIC

Get High Quality Traffic with LogiTRAFFIC

Assalammualaikum