Mari kita Berkawan

February 28, 2010

Iktibar dari kisah kematian kanak2 ini

1) Allah menyelamatkan anak ini dari sebuah keluarga yg bermasalah.. ayah kandung terlibat dlm kes pembunuhan, ibunya pula mempunyai hubungan haram. Mungkin kelak anak ini hidupnya tiada hala tuju atau moralnya juga hancur..anak perempuan pula tu,mungkin jadi bohsia,pelacur atau apa saja yg tidak baik disebabkan tekanan dlm keluarga sebegini.

2) Allah memberi kita peringatan.. setiap perbuatan pasti ada balasannya.. jika tidak pada si pesalah,mungkin balasan Allah turun kpd anak dan keluarga utk menyedarkan si pesalah..ayah kandung kanak2 ini terlibat dgn kes pembunuhan sebelum ini..sekarang ni anaknya pula yg dibunuh..maka, kita perlu jaga perilaku kita agar tidak menyakiti org lain..

3) Allah membuka keaiban si ibu mangsa utk menghentikan perbuatan terkutuknya. Dah nak masuk 2 org anak luar nikah yg dikandungnya. Seolahnya wanita ini tidak rasa bersalah atas perbuatannya menduakan suami dan mengandungkan anak luar nikah. Sifatnya lebih dashyat dari seorang janda.

4) Allah membuka mata ahli keluarga dan masyarakat.. .supaya kita lebih peka dgn aktiviti dan pergerakan anak2,adik2, ahli keluarga,anak2 jiran yg lain...mana ada konsep 'jangan jaga tepi kain orang'. Kalau anda amalkan,maka tak perlu ambil kisah tentang kematian kanak2 ini. Ini bukan anak anda. Jangan hanya amalkan jaga tepi kain org bila telah berlakunya sesuatu tu..sepatutnya perlu jaga dari sebelum terjadinya perkara2 yg tidak diingini..

No comments:

Post a Comment

HaNyA 30 JaM SuDaH PaNdAi MeMbAcA AL QURAN

Video bacaan Al Quran

fb

Total Pageviews

Ingatlah kata kata ku

Lihatlah di sekeliling kamu dan teguhkan pendirianmu; sepanjang hidup dan usiamu jangan mudah berputus harapan, senyum yang kau berikan dan air mata yang kau titiskan, simpan…jadikan tauladan; segala yang kau pandang dan dengar, simpan…buat pedoman
"...segala yang baik itu datang daripada Allah s.w.t, manakala kekurangan itu adalah kerana kelemahan diri ini sendiri... semoga kita sama-sama mendapat keberkatan dan keampunan daripada-Nya... Amin..."

Kata kata Ku

Aku faham bahawa dosa itu menghancurkan. Dosa menghancurkan harta, masa. aqal, hati, tenaga, keluarga dan segala-galanya. Hanya kerana sedikit keseronokan, manusia masih memilih untuk melakukan dosa walaupun kesan buruknya sangat besar sekali. Kenapa aku masih berdegil memilih dosa? Ntah berapa kali penyelesalan, kau masih melakukannya. Ya Allah, pimpinlah hambamu ini.
Aku tidak berdaya memimpin diriku ke jalan Mu tanpa pimpinanMu. Hanya kepadaMu, ku pohon doa.
"Sesungguhnya berjayalah orang yang setelah menerima peringatan itu berusaha membersihkan dirinya dengan taat dan amal soleh, Dan menyebut-nyebut dengan lidah dan hatinya akan Nama Tuhannya serta mengerjakan solat. Tetapi kebanyakan kamu utamakan kehidupan dunia, padahal kehidupan Akhirat lebih baik dan lebih kekal."- (Al-A`laa 14 - 17)

TRAFFIC

Get High Quality Traffic with LogiTRAFFIC

Assalammualaikum