Mari kita Berkawan

December 20, 2009

menfaatkan masaalahKalian punyai masalah? Sama juga dengan ana. Dan semua orang juga memiliki masalah. Masalah adalah sebahagian dari hidup kita. Yang tidak memiliki masalah hanyalah orang yang sudah menikmati kenikmatan Jannah di akhirat kelak, semoga kita menjadi salah seorang yang bertuah itu, insya`allah. Selagi kita hidup, masalah adalah bahagian dari hidup kita, kita tidak akan terlepas dari masalah.

Tentu sahaja, bukan bererti kita harus membiarkan masalah. Masalah yang ada harus kita selesaikan kerana jika tidak masalah baru akan datang dan akan menggunungkan masalah yang sudah ada. Semakin bertambah masalah kita, akan semakin besar bebanan hidup kita. Dan, satu-satunya cara untuk mengatasi masalah ialah dengan menghadapinya. Masalah tidak akan selesai dengan menghindarinya. Jika kita menghindari masalah, sesungguhnya masalah itu akan terus mengekori..

Dalam sebuah buku yang bertajuk ‘Cracking The Millionaire Code’, karangan Mark Victor Hansen (penulis Chicken Soup for the Shoul), dan Robert G. Allen (penulis Creating Wealth) dikatakan bahawa masalah kita bernilai jutaan. Jadi semakin banyak masalah yang dimiliki, sebenarnya semakin kayalah kita. Tentu saja kekayaan ini kita miliki jika kita mampu menangani semua masalah itu.

Ada dua cara untuk mendapatkan manfaat dari masalah. JOM bersama kita pergunakan, insya`allah.

1. Ambil hikmahnya. Selalu ada hikmah di sebalik masalah. Semakin banyak masalah semakin banyak hikmah yang akan dapat. Betulkah ianya bernilai jutaan? Kita mungkin boleh mengeluarkan wang ratusan atau ribuan untuk mendapatkan pelajaran dari orang lain. Begitu juga, sebenarnya setiap hikmah yang kita dapatkan memiliki nilai yang sama. Cuba kumpulkan semua hikmah yang kita miliki dan hargai setiap hikmah kemudian kirakanlah berapa jumlah nilai yang didapatkan. Kita boleh mendapatkan pelajaran bernilai jutaan dengan mengambil hikmah dari masalah kita sendiri.

2. Manfaat di atas boleh di hitung dengan rawak. Kita akan mendapatkan nilai real (jutaan) dari hikmah kita dengan menjualnya. Anda bisa menulis buku, mengajar, mengadakan seminar, dan berkongsikan dengan sesiapa.

Terpulanglah dengan cara bagaimana yang mahu kita lakukan untuk memanfaatkan masalah. Yang jelas masalah kita ada nilainya. Hadapi masalah, jangan menghindarinya, kerana masalah adalah bahagian dari hidup kita dan memberikan manfaat yang besar bagi kehidupan kita. Jika manfaat masalah kita tidak dinilai dengan wang, maka kita akan semakin kuat dan mampu mengatasi semua masalah yang datang dalam hidup dengan cara berhemat dan rasional.

Insya`allah.. Moga ada manfaatnya buat diri dan sekalian yang sedang mendepani masalah. Sungguh ada sesuatu yang mendorong ana mengukirkan mengenai ini. Insya`allah berpeluang ana akan kongsiakn kisah tersebut.

No comments:

Post a Comment

HaNyA 30 JaM SuDaH PaNdAi MeMbAcA AL QURAN

Video bacaan Al Quran

fb

Total Pageviews

Ingatlah kata kata ku

Lihatlah di sekeliling kamu dan teguhkan pendirianmu; sepanjang hidup dan usiamu jangan mudah berputus harapan, senyum yang kau berikan dan air mata yang kau titiskan, simpan…jadikan tauladan; segala yang kau pandang dan dengar, simpan…buat pedoman
"...segala yang baik itu datang daripada Allah s.w.t, manakala kekurangan itu adalah kerana kelemahan diri ini sendiri... semoga kita sama-sama mendapat keberkatan dan keampunan daripada-Nya... Amin..."

Kata kata Ku

Aku faham bahawa dosa itu menghancurkan. Dosa menghancurkan harta, masa. aqal, hati, tenaga, keluarga dan segala-galanya. Hanya kerana sedikit keseronokan, manusia masih memilih untuk melakukan dosa walaupun kesan buruknya sangat besar sekali. Kenapa aku masih berdegil memilih dosa? Ntah berapa kali penyelesalan, kau masih melakukannya. Ya Allah, pimpinlah hambamu ini.
Aku tidak berdaya memimpin diriku ke jalan Mu tanpa pimpinanMu. Hanya kepadaMu, ku pohon doa.
"Sesungguhnya berjayalah orang yang setelah menerima peringatan itu berusaha membersihkan dirinya dengan taat dan amal soleh, Dan menyebut-nyebut dengan lidah dan hatinya akan Nama Tuhannya serta mengerjakan solat. Tetapi kebanyakan kamu utamakan kehidupan dunia, padahal kehidupan Akhirat lebih baik dan lebih kekal."- (Al-A`laa 14 - 17)

TRAFFIC

Get High Quality Traffic with LogiTRAFFIC

Assalammualaikum